5 Mart 2014 Çarşamba

3 Boyutlu Tasarlayın ve Ürününüzü Yazıcıda Hemen Basın

Organlarımız zamanla sorun çıkarıyor. Ancak onları değiştirmek kolay olmuyor. Bağışlar az. Uyumlu organı bulmak zor. Organların yedeklerinin laboratuvarda yaratılması güzel olmaz mıydı. Bu gerçekten olacak gibi. Böbreği 3 boyutlu yazıcıyla basmayı başarmışlardı. Böyle bir yazıcıyla oluşturulan kemik dokuları artık naklediliyor. Gelecekte insanlar yaşlandıkça, eskiyen organlarını yenileriyle değiştirebilir.

Özellikle plastik basım yapan 3 boyutlu yazıcılar oldukça yaygınlaşmış durumda. Cüzdandan bisiklete
kadar ilginç ürünler basıldı. İnsanlar tasarlamakta sadece kendi hayal güçleriyle sınırlı görünüyor. Gündelik hayata etkisi artıyor. Nokia firması Lumia 820 model telefonun arka kapağının üç boyutlu modelini kullanıcılarla paylaştı. Böylece istenilen renkte, tarzda bir kapağı yazıcıdan çıkarmak mümkün oluyor. Hatta plastikten bir tabanca planı bile internete konmuştu. Çok ilgi çekmişti. Silahlara herkesin kolayca erişmesi mümkün olacağından zaman kaybedilmeden kaldırtılmıştı.

Uzun süredir montaj hattıyla ürünler ucuza üretiliyor. Acaba montaj hattının devri bitiyor mu dersiniz! :-) Ne de olsa parçalar bu yazıcılarla basılacaktır. Gelecekte 3 boyutlu yazıcılar sayesinde montaj hattına gerek kalmayacak denilemese de hattın epey kısalacağı beklenebilir. Ürünler daha da ucuza imal edilecek. Şimdiden uçakların, arabaların bazı parçaları artık yazıcıdan çıkarılıyor. Daha hafif oluyorlar. 3 boyutlu yazıcı teknolojisine "imalat sanayinin geleceği" olarak bakılıyor. ABD Başkanı Obama, 2012 başlarında ticari ve hobi amaçlı kullanılmaya başlanan 3D baskı teknolojisini, Kongre'de yaptığı bir konuşmada "üretimde devrim yapacak teknoloji" olarak sunmuştu.

3 Boyutlu Yazıcıların 10 yıl içinde evlere girerek kişisel kullanıma sunulacağı tahmin ediliyor. Bu beklenmedik sosyal değişimlere neden olabilir. İnsanların eşyalarını satın almak yerine 3 boyutlu yazıcısından çıkarmaya başladığını bir düşünsenize. Bir şeye ihtiyacı olduğunda internetten tasarımını bulacak. İndirecek. 3 boyutlu yazıcısında basacak. Ve eşyaya sahip olacak. Artık, evinde yazıcısı varken kaç kişi fotokopi gibi kağıt işleri için dükkana gidiyor ki. Neden evinde 3 boyutlu yazıcısı varken bir şeyleri dükkandan satın alsın. :-) Ekonomi sarsılabilir! Şaka bir yana plastik basım yapanların fiyatı epey ucuzlamış durumda. Her eve girmesine az kaldı. Yani hırdavatçıların işi gelecekte zor görünüyor. Çünkü ıvır zıvır şeyler rahatça basılıyor. Metal işleyenler ise endüstriyel amaçlı kullanılıyor, henüz çok pahalı. 3 Boyutlu yazıcılar gelişmeye devam edecektir. Belki 100-200 yıl sonra atom düzeyinde işleme kapasitesine ulaşabilir. O zaman çok çeşitli maddelerden oluşan -Karbon, Fosfor, Alüminyum gibi- ürünler bu yazıcılarla basılabilir. İşte o zaman gerçekten sosyal değişimlere neden olabilir. İlginç bir düşünce deneyi...

Gelecekte yeni çağın Microsoft'ları ortaya çıkacaktır. Bir ürünün fiziksel varlığını satmayacaklardır. Bunun yerine eşyanın yazılımsal tasarımını lisanslayacaklardır. Özellikle komplike, tasarımı zor ürünler böyle olacaktır. Kişi internetten bir eşya beğenecek. Ancak artık o eşyanın kargoyla gelmesini beklemeyecek. O eşyanın yazılımsal tasarımını satın alacak. Tasarımı yazıcısına gönderecek. Ve eşyası hazır. En azından plastik nesneler için bu çok mümkün görünüyor. Tabii bir de bu çağın Linux'leri, Android'leri de gelişecektir. İnternetin bedava eşya tasarımlarıyla dolmasını bekleyebiliriz.

Mars'a gitmek 9 ay sürüyor. Gelecek yıllarda uzun uzay yolculukları planlanmaktadır. Astronotlar elbette günlük yemek yemek zorundalar. Aylarca yetecek yiyecekleri yanlarında taşımak gibi bir sorun ortaya çıkıyor. Uzay kapsülü daha büyük olmalı. Daha ağır olacak. Bu fırlatmak için daha fazla yakıta da ihtiyaç olacak anlamına gelir. Yiyecekleri düzenli biçimde taşıyabilecek bir uzay kapsülünün hacmi epey büyük olacaktır. Yiyecekler aylarca dayanabilmeli. Ama genelde raf ömrü bu kadar uzun olmaz. Bu sorun nasıl çözülmeli. Yiyeceklerin kendileri yerine ham maddelerinin taşınması nasıl olurdu! Böylece hacim olarak daha az yer kaplarlar. İşlenmedikleri için bozulmalarını önlemek daha kolay olur. Astronotlar uzayda kendi yiyeceklerini yapmak için zaman ayırmak zorunda kalacaklar. :-) Elbette bunun için zaman ayırmayacaklardır. Zaten ellerinde pişirmek için filan yeterli enerji ve donanım da olmayacak. Bunun çözümü, yemeği 3 boyutlu yazıcıda basmak olacak gibi. Kurgu gibi gelebilir. Değil. İşte bu yüzden NASA'nın 3 boyutlu yazıcılarla yakından ilgilenmeye başlaması kimseyi şaşırtmamalı. Şirketleri teşvik ediyor. ABD'de bulunan SMRC isimli firma Mart ayında, uzun süreli uzay seyahatleri için 3D yazıcıyla yiyecek üreten sistem projesiyle, Gelişmiş Yiyecek Teknolojisi programı kapsamında NASA'dan 125.000 dolar karşılıksız destek almayı başardı. 3D yazıcı, makrobesinleri (nişasta, protein ve yağ), biçimi ve besin dokusunu basarken mürekkep püskürtücü baskıya mikrobesinleri, tadı ve kokuyu ekleyecek. Protein, yağ gibi ham maddelerden astronotlar istediği yemeği basabilecek. Şimdiden başarıyla çikolatayı basabildiklerini ekleyelim.

Elbette uzun uzay yolculuklarında tek sorun yiyecek olmayacak. Bazen uzay aracında bir parça bozulacak. Tamir edebilmek için muadiline ihtiyaç duyulacak. Bütün yedek parçaların uzay aracında bulundurulabilmesi gerçekçi değil. Hırdavatları basabilmek için 3 boyutlu yazıcının olması yeterli görünüyor. Aslında beden dondurma teknolojisi gelişirse bunların hiçbirine gerek de kalmayabilir. :-) Astronotlar dondurulur. Uzay aracı onları korumak için çok az enerji harcar. Yemeğe ya da oksijene ihtiyaç kalmaz, en azından yolculuk süresince. Hedef gezegene ulaşıldığında astronotlar çözülür. Ancak bu beden dondurma teknolojisinin güvenli olmasına daha çok zaman olduğundan 3 boyutlu yazıcı teknolojisinden daha erken faydalanılacağı daha olasıdır. Bir de, uzun uzay yolculuklarına gerçekten çıkmak isteyecek miyiz çelişkisi vardır :-) :  Aylarca Dünya'dan uzak kalmak istenecek mi. Dünya'daki hayatımızdan, ailemizden, arkadaşlarımızdan bu kadar uzun süre kopmak gerçekten istenecek mi. Dünya'ya dönüldüğünde bir şeyler mutlaka değişmiş olacaktır. Bu da ayrı bir yazının konusu olabilir.

İlgili Belgeler:

Anthony Atala: Bir insan böbreği çıktısı almak

3D Yazıcıların Altın Yılı

Nokia Lumia 820 nin Bilinmeyen Özelliği

Üç boyutlu silah planları internetten kaldırıldı

3D Yazıcı Çılgınlığına NASA da katıldı - Tübitak Bilim ve Teknik Ekim 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder