19 Mayıs 2022 Perşembe

Temiz Et - Teknoloji

Et faydalı bir yiyecektir. Üstelik insan beyninin gelişmesine katkısı olmuştur. Ancak durup düşününce can sıkıcı olabilmektedir. Hayvanlar kesilmektedir. Acı çekmektedirler. Sefalet çekmektedirler. Ama vahşi yaşamda da hayvanlar, diğer hayvanları avlarlar. Onlara acımazlar. Canlarını yakar, öldürürler. İnsanın etten vaz geçmesi haksızlık olurdu. Laboratuvarda hücreler çoğaltılmaktadır. Et yetiştirmek başarılmıştı. Bu etler, doğal etlerle benzer protein kaynağına sahipler. Şimdilik deney aşamasında. Ama gelecekte, hayvan beslemekten daha verimli olması beklenmektedir. Yani endüstriyel olarak üretilen et, hayvan büyütmekten daha ucuza mal olabilecek. İşte o zaman insanlara yeni bir seçenek sunulmuş olur. Hayvan eti ve yetiştirilmiş et seçeneği. Gerçi insanların hemen alışması beklenemez. Tadını beğenmeyebilirler filan. Bazı insanlar “organik et yemek istediklerini” söyleyerek, bu yapay etlere tepki göstermeyi sürdüreceklerdir. Sosis, sucuk, salam gibi işlenmiş etleri sorun etmeden yiyen insanların alışması daha kolay olacaktır. Çünkü yetiştirilen et işlendiğinde, işlenen doğal etlerin tadından pek farklı olmayacaktır. Bir kaç on yıl içinde, insanların çoğunun endüstriyel olarak üretilen etlere alışması umulabilir. Hayvanlara daha az zarar verilmeye başlanacaktır.


Teknolojik atılımlar enerji dışında pek çok alanda da yardım sağlayabilir. Örneğin “temiz et” üretebilme ihtimalini düşünün. Günümüzde et endüstrisi duygu sahibi milyarlarca canlıya akıl almaz acılar çektirmenin yanında küresel ısınmanın asli nedenlerinden biridir; en büyük antibiyotik ve zehir tüketicilerinden; hava, toprak ve su kirliliğinin önde gelen mümessillerinden.

Makine Mühendisleri Kurumu’nun 2013 tarihli bir raporuna göre bir kilo sığır eti üretmek için 15 bin litre temiz su tüketmek gerekiyor. Bir kilo patates üretmek için gereken su miktarıysa 287 litre.

Çevre üzerindeki baskı, Çin ve Brezilya gibi refah düzeyi artan ülkelerde daha fazla insanın patates yemeyi bırakıp düzenli olarak et tüketmeye başlamasıyla daha da artacak gibi görünüyor. Çinlileri ve Brezilyalıları biftek, hamburger ve sosis yemekten vazgeçirmek zor olacaktır; Amerikalılar ve Almanlar da cabası. Peki ya mühendisler hücrelerden et üretmenin bir yolunu bulursa? Hamburger mi istiyorsunuz? O zaman koca bir inek yetiştirip kesmekten ve bu hayvan leşini binlerce kilometre taşımaktansa hamburger yetiştirebilirsiniz.

Kulağa bilim kurgu gibi gelebilir ama dünyanın ilk temiz hamburgeri 2013 yılında üretilip yendi bile. Maliyeti 330 bin dolardı. Dört yıllık araştırma ve geliştirme sonucu bu miktar ünite başına 11 dolara indirildi ve on yıl kadar sonra endüstriyel olarak üretilmiş temiz etin fiyatının hayvan keserek elde edilen etten daha ucuza geleceği tahmin ediliyor. Bu teknolojik gelişme milyarlarca hayvanı sefalet içinde geçen bir hayattan kurtarıp milyarlarca eksik besin alan insanı doyurmaya hizmet etmenin yanı sıra ekolojinin iflas etmesini engellemeye de katkı sağlayabilir.

Alıntı: 21. Yüzyıl İçin 21 Ders - Konu: Küresel sorunlara küresel cevaplar gerek


Bunlar da İlginizi Çekebilir:
Biyoteknolojik Balık ve Yapay Et
Yapay Et – Haber
Yapay Et

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder