18 Mart 2014 Salı

Yapay Et

Andras Forgacs: Hayvanları öldürmeden deri ve et üretimi konferansı ile söz yapay etten açılmışken konuya şu notları da ekleyelim.

“Laboratuvarda üretilen etten yapılan ilk köfte pişti. Dünyada laboratuvar ortamında üretilen ilk köfte İngiltere'nin başkenti Londra'da bir basın toplantısıyla tanıtıldı. Yemek eleştirmenleri, denedikleri köftenin gerçek ete çok benzediğini söyledi.”
“Projenin arkasındaki isim Maastricht Üniversitesi'nden Profesör Mark Post, "Bugün, laboratuvarda, hücrelerden üretilen dünyanın ilk köftesini size sunacağız. Bu çalışmayı yapmamızın başlıca nedeni, canlı hayvan üretiminin çevre için iyi olmaması, üretimin talebi karşılamaya yetmeyecek olması ve bunun, hayvanların refahı için de uygun bir ortam olmaması" dedi.”
Laboratuvarda üretilen etten yapılan ilk köfte pişti

“Yapay et piyasaya sürüldüğünde bundan herkes yararlanabilecek mi? Muhtemelen hayır çünkü ilk başlarda fiyatının bir hayli yüksek olacağı düşünülüyor. Örneğin 900 gramlık yapay sosis etini üretmek için yaklaşık 300.000 avro harcanması gerektiği hesaplanmış. Bu durumda yapay et marketlerin kaliteli ve üst sınıf ürünü olacak ve daha çok yüksek gelirli insanlara hitap edecek. Yapay etten orta ve düşük gelirli insanların daha uzunca bir süre yararlanamayacağı ortada. İnsanların yapay et fikrini kabullenmeleri biraz zaman alabilir, ancak marketlerden rahatça alınabilir duruma gelmesi için daha uzunca bir süreye gereksinim olacak.”
Yapay Et: Geleceğin Hayvansal Gıdası Olabilir mi? - Tübitak Bilim ve Teknik Ekim 2011

Önümüzdeki yüzyılda yapay etin tonlarca kilo seri üretimi gerçekleştirilebilir. Ancak o zaman, beslenmek için hayvan öldürmek daha kolay ahlaken ayıplanabilir olacaktır. Ama şuan için ahlaken ayıp sayılması mümkün görünmüyor.

PETA, ilk yapay et üretimine 1 milyon dolarlık ödül vereceğini açıklamıştı.

Örgütün ABD kolu, 2008 yılında laboratuvar ortamında çok miktarda tavuk eti üreten ve satan ilk araştırmacılara 1 milyon dolarlık ödül kampanyası başlatmıştı. Dünya üzerinde en çok üretilen ve tüketilen hayvan olduğu için kampanyada tavuk seçilmişti. Örgüt, laboratuvarda üretilen etin gerçek tavuk etinden tat olarak ayırt edilemez olmasını ve üç ay içinde 10 eyalette en az 900 kilogram satılmasını şart koşmuştu. 

Ancak PETA, laboratuvar ortamında ticari satışa uygun miktarda et üretimini yapan ilk araştırmacı grubu için koyduğu 1 milyon dolarlık ödülün koşullarını yerine getirmediğini açıkladı.

Geçmiş çağda insanın et yemeye başlamayla birlikte, insanın beyin kapasitesi de oldukça hızlı bir şekilde büyümeye başlamıştır. Bunun sebebi, az miktar bir etten bile alınabilecek bol enerji ve proteinin beynin büyümesi için gerekli olan her şeyi sağlıyor olmasıdır. Daha zeki olmamıza destek olmuştur. Et, etobur hayvanlarda olduğu gibi insanlarda da doğal besin kaynağı haline gelmiştir. Şimdi aynı besin değerine sahip yapay et var, yani prototip olsa da. Hatta normal etten daha sağlıklı bile olabilir. Örneğin, etin tadını bozmayacak şekilde fazladan omega-3 yağ asitleri ve sağlıklı birtakım tamamlayıcıların eklenebileceği düşünülüyor. PETA da besin değerinin farkında görünüyor. Etin rengi, tadı konusunda aşırı seçici kaprisli müşteri izlenimi vermek yerine projeye karşı daha olumlu tavır beklenir. :-) Gerçek şu ki, uzun bir süre daha çok miktarda üretimi mümkün olamayacak. Ödül vermek için seri üretimini beklemek pek teşvik edici de olmayacaktır. :-)

Bu arada ta 1930'larda “Önümüzdeki 50 yıl içinde, sırf göğüs ya da kanat yemek için bütün bir tavuğu yetiştirmek yerine sadece bu kısımları uygun bir ortamda yetiştirebileceğimiz günler gelecek.” hayalinin kurulduğu şaşırtıcı gelebilir. Bu ilginç sözleri 1932'de yazdığı bir makalede Winston Churchill dile getirmiş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder