19 Ağustos 2023 Cumartesi

Et Üretimini Yeniden Keşfetmek - Konferans

Ön Açıklama: Bedende bir yer yaralandığında o bölgedeki hücreler bölünerek çoğalır. Yaralanan yeri yeniden oluşturmaya çalışırlar. Et böyle oluşur. Hücreler bölünerek çoğalırlar. Hücrelerin oluşturduğu yapı ettir. Laboratuvarda başarılan şey budur. Hücrelerin bölünerek çoğalmasını sağlayacak ortam oluşturdular. Laboratuvardaki hücreler çoğaldığında ortaya çıkardıkları yapı ettir. Şimdi bunu daha verimli yapmanın yöntemini icat etmeye çalışıyorlar. Geleneksel etten daha ucuza üretmenin yolunu arıyorlar.
Gelecekte bu teknolojinin gelişmesi bekleniyor. Oldukça verimli olması bekleniyor. O zaman geleneksel etten daha ucuza et üretilmesi sağlanmış olacak. Geleneksel et üreten şirketler iflas etmeyecek, sanılanın aksine. Bu yeni teknolojiyi satın alacaklar. Fabrikalarını yeniden uyarlayacaklar. Eti artık bu şekilde üretmeye başlayacaklar, hayvan yetiştirmekle uğraşmak yerine. Yani bu teknoloji, et şirketleri için de oldukça kârlı olacak.

Richard McGeown, Polperro adlı bir balıkçı köyünde Couch’s Great House Restaurant’ın baş aşçısıdır. 2013 yılında tarihte ilk kez laboratuvar et ürünü pişiren kişi olarak tanınmıştır. 2022'de yaptığı bu konuşmasındaki ilginç bölümler şöyledir:


“Gelecek burada. Onu gördüm. Pişirdim ve tadına baktım. Bununla birlikte, potansiyel henüz yerine getirilmedi. 2013 yılında laboratuvarda yetiştirilen eti ilk kez 264.000 € maliyetle pişirdiğimden bu yana, laboratuvarda yetiştirilen et üretimine 140 şirket katıldı.”

“Et üretimini artırma fikrini değerlendiriyorlar ve önemli miktarda fon topluyorlar. Daha geçen yıl, ekili et pazarına 1 milyar dolar kazandırıldı. Ancak et endüstrisinden pazar payı almak istiyorlarsa daha fazla paraya ihtiyaç olacak . Ve bazı en zengin bireylerden ve bazı durumlarda devlet destekli tüm bu finansmana rağmen, hala önemli miktarda daha fazlasına ihtiyaç var.”

“Ancak sürekli artan bir nüfusla, 2050 yılına kadar dünyadaki et üretiminin ikiye katlanması gerekiyor. Şu anda dünya çapında 300 milyon ton et tüketiyoruz. Şimdiye kadar Singapur, çiftlik etlerinin veya hücre kültürlü etlerin kullanımı ve tüketimi için onay verdi . Ve bu yılın ilerleyen zamanlarında, Amerika'daki FDA'nın - Gıda ve İlaç İdaresi'nin - bunu destekleyeceği ve geleneksel olarak yetiştirilen etlerin kök hücre etleriyle yan yana oturmasına ve genel halk tarafından satılmasına ve tüketilmesine izin vermesi umulmaktadır.”

“Ancak bunu 2013'te kişisel olarak pişirmiş biri olarak, nerede olduğumuza hâlâ şaşırıyorum ve idari onaylar için bekleyen tartışma benim için sadece sinir bozucu.”
(FDA, 2022'den itibaren Laboratuvar Eti'nin satışına izin verdi. Artık can sıkıcı değil görünüyor.)

Bu nedenle, konsept kanıtı biftek burgerini pişirirken ve yerken, tadı tamamen normal olmakla kalmadı, aynı zamanda mutfak açısından beni gerçekten cezbeden şey, ürüne koyabileceğimiz yağ miktarını kontrol edebiliyor olmamızdı.”
(Tadı normal etle aynı. Normal etin yağ oranını ayarlanamaz. Ama bu etin yağ oranı ayarlanabilir. Yani normal etten daha sağlıklı.)

“Bu nedenle, dünyadaki obeziteyle mücadele etmek için daha sağlıklı yemekler pişirebilme yeteneği, yağ eklememeye karar vermenin basit bir seçimiydi - tek başına konsept , dengeli bir diyet oluşturmada laboratuvarda yetiştirilen etlere geleneksel olarak yetiştirilen hayvanlara göre bir avantaj sağlıyor.”

Açıkçası, sık sık burgerin tadı ve oldukça yaygın olarak maliyeti soruluyor. Çok para. Ama gerçekten akılda kalan şey, burgerin tadı sığır eti gibi, tipik olarak çok yağsız, çok ince bir et parçasıydı. Bana göre tadındaki tek olumsuz şey, bence laboratuvarda yetiştirilen etin içinde üretildiği büyüme serumundan gelen artık bir tuz olmasıydı . Ancak tadına baktıktan sonra, önümüzdeki birkaç yıl içinde daha fazla etin üretileceğine gerçekten inandım.”

“Onay verildikten sonra, finansal riskler o kadar yükseldi ki in vitro et, NFT'lerin veya gıda üretim dünyasının kripto para birimlerinin eşdeğeri haline geldi ve ilk öncüler için büyük bir zenginlik yarattı. İndirilebilir müzik satışlarının, yeni bir ortama adapte olurken CD satışlarını ortadan kaldırdığı müzik endüstrisinde , plaklar değer kazandı ve değerleri yükseldikçe çok daha fazla takdir edildi. Belki de toplum , aynı bağlamdaki katkılarından dolayı çiftçileri takdir edecek ve geleneksel olarak yetiştirilen ürünleri için daha fazla ödemeye istekli olacaktır.”
(Müzikler CD yerine internetten indirilebilir olarak satın alınmaya başlandı artık. Ama geçiş döneminde insanlar plak almaya başladılar bir süre. Plakların değeri arttı. İnsanlar geleneksel çiftçileri takdir etmek istediklerinden ya da organik olduğunu düşündüklerinden geleneksel etleri almaya bir süre daha devam edeceklerdir. Bu da geleneksel etlerin fiyatlarının yükselmesine neden olacaktır.)

Örneğin, mikrodalga 1940'larda icat edildi ve başlangıçta ellili yılların ortalarında satıldı, ancak çok pahalıydı. Altmışlı yılların ortalarında maliyetler düştü ve yetmişli yılların ortalarında yılda bir milyon mikrodalga satılıyordu.”

Mikrodalga konseptini göz önünde bulundurursak , kendi etimizi kendi mutfağımızda başlatıcı hücrelerden yetiştirdiğimiz fikri bir gerçeklik olabilir. Daha da iyisi, hayal edebileceğimiz hemen hemen her şeyi büyütebiliriz. Ve bu heyecan verici.”
(Gelecekte, başlatıcı hücreler mağazadan satın alınacak. Evdeki makineye konacak. O hücreler çoğalmaya başlayacak. İstediğiniz şekilde et oluşuncaya kadar çoğalacak. İstediğiniz büyüklükte et oluşuncaya kadar çoğalacak. Laboratuvardaki makinelerin fiyatları mikrodalga fırınların fiyatları gibi düşerek erişilebilir olacak.)

Laboratuarda yetiştirilen et başarılı olursa, şeflere yalnızca tekerleği yeniden icat etme şansı vermekle kalmayacak, aynı zamanda tuğla büyüklüğünde bir deniz tarağı fikri gibi, onun yerini alacak. Son anketlerimize göre toplum, laboratuvarda yetiştirilen eti denemeye daha istekli görünüyor ve genel halkın üçte biri artık bunu denemeye istekli.”
(Et yeniden icat edilmiş olacak. Daha verimli bir icat olacak. İstenilen et tuğla büyüklüğünde üretilebilecek.)
(Halkın üçte biri laboratuvarda yetiştirilen eti denemeye artık daha istekli görünüyor.)

“Ancak önümüzdeki 12 ay boyunca, üretimin artması ve üretim maliyeti iddialarının önemli ölçüde azalması nedeniyle daha fazla kişinin laboratuvarda yetiştirilen eti deneme fırsatı bulacağını umuyorum. Artık denemek için çeyrek milyona ihtiyacımız yok.”
(Memphis Meats Şirketi, 2022 yılında 300 doların altında bir fiyata 1 kg Laboratuvar Eti üretmeyi başardı. Şirket, bu fiyatın önümüzdeki yıllarda daha da düşmesini ve geleneksel etle rekabet edebilir hale gelmesini bekliyor!)

“Önceki zaman çizelgesi tahminlerime rağmen, 2024'te bu konuşmayı tekrar yaptığımızda birçoğunuzun laboratuvarda yetiştirilen eti denemiş olacağını düşünmek isterim.”

“Neyse ki, en iyi bilim adamlarımız tekerleği nasıl yeniden icat edeceklerini araştırıyorlar. Bununla birlikte, çevresel açıdan daha sürdürülebilir bir gelecek için çarkların dönmesini sağlayacak olan tüketici satın almalarıdır . Laboratuarda yetiştirilen etin geleceği, eninde sonunda tat ve maliyetin yanı sıra, erken benimseyenlerin gezegen üzerindeki çevresel etkilerine göre değerlendirilecek.”
(Laboratuarda yetiştirilen etin yaygınlaşabilmesi, sonuçta onu benimseyen insanların artmasına bağlıdır.)

“Öyleyse önümüzdeki birkaç yıl içinde bilimin toplum için neler getirebileceğini görelim. Sadece insanlardan yeni şeyler denemeye istekli olmaları istenebilir , çünkü bu gidişle gezegenin yiyecek üretme şeklimizde yeni şeyler denememize ihtiyacı olacak.”


Bunlar da İlginizi Çekebilir:
Temiz Et: Gıda Sektörünün Temiz Enerjisi - Konferans
Yiyecekleri Fabrikalarda Üretmeye Başlamak
Biyoteknolojik Balık ve Yapay Et
Yapay Et - Haber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder