8 Haziran 2018 Cuma

Watson Düşünebiliyor mu!


Watson hiyerarşik istatistiki analiz yöntemini kullanır. Tuhaf mı görünüyor? Düşünmek buna benzemiyor mu! Kuşku mu var? Peki düşünmek nedirki! :-)

İki kişisinin konuştuğunu varsayalım. Biri konuşurken, kelimelerden birini yarım yamalak söylemiş olsun. Karşıdaki kişi o kelimeyi nasıl sezer dersiniz. Cümledeki yerinden ve cümlenin konudaki yerinden, o kelimenin ne olabileceğini istatistiksel olarak tahmin eder. Yeterince emin olduğunda cümleyi anlamış olur. Aslında insan beyni de hiyerarşik istatistiki analiz yaparak anlar. :-)

Sinir hücrelerinin oluşturduğu alt hiyerarşik basamaktaki şekil tanıma birimleri sadece sesi duyar. Sonraki basamaktaki şekil tanıma birimleri kelimeleri seçer. Daha sonraki şekil tanıma birimleri cümleyi anlar - ki, bunu artık Ray Kurzweil'in geliştirdiği yöntemleri kullanan Siri filan yapabiliyor. Sonraki basamaklardaki şekil tanıma birimleri konuyu anlamaya çalışır. Ne kadar yüksek hiyerarşik şekil tanıma birimi kurulabilmişse o kadar iyi kavramsal ifadeleri anlayabilir. Bu şekil tanıma birimleri, alt basamaktan gelen verileri istatistiksel olarak değerlendirerek karara varır. Ve üst basamağa sinyalini yollar. İnsan beyni böyle çalışır; Hiyerarşik İstatistiki Analiz yapar. Ve Watson da aynen böyle çalışmaktadır. Yoksa soruları anlayıp, en iyi iki Riziko oyuncusunu yenemezdi! :-)

İnsan beyni yüksek hiyerarşik basamaklarda başarılıdır. Yüksek basamaklar, daha kavramsal şeyleri anlayabilmek demektir. Beyin daha yüksek hiyerarşik basamaklar oluşturabildikçe daha derin anlamları sezinleyebilir. Bir kitaptaki göndermeleri daha iyi anlayabilir. Örneğin bir çocuk, kitabı okurken, sadece yüzeysel ve sadece çok açık olan anlamları kavrayabilir. O çocuk büyüdükçe, beyin sinirleri, daha yüksek hiyerarşik şekil tanıma birimleri oluşturur. Ve kitabı daha derinden anlamaya başlar. Tabii hayatı da daha iyi anlar. :-)

İnsanların ulaştığı daha derin kavramsal anlamayı sağlayacak hiyerarşik basamağa ulaşamadı Watson. Sadece şimdilik! Ama çocuklar da en başlarda, yüksek hiyerarşik basamakları kuramamıştır. Zamana ve birikime ihtiyacı vardır. Aynı zamanı Watson da hak etmiyor mu! :-)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder