Cümledeki bir sonraki kelimeyi tahmin etme gibi basit görevler üzerinde eğitilmiş olsalar da, yeterli eğitim ve parametre sayımına sahip nöral dil modellerinin, insan dilinin sözdiziminin ve anlambiliminin çoğunu yakaladığı bulunmuştur. Ek olarak, büyük dil modelleri dünya hakkında hatırı sayılır bir genel bilgi sergiler ve eğitim sırasında çok sayıda olguyu "ezberleyebilir". - Large Language Model (Büyük Dil Modeli) Nedir
Copilot'a sorulan bir soru:
QMPlay2 ile IPTV oynatılabilir mi?
İşte Copilot'un verdiği cevap:
Evet, QMPlay2, masaüstü için açık
kaynak bir IPTV oynatıcısıdır. Uzun süredir kullanıyorum ve
oldukça basit ve işlevsel buluyorum. Winamp gibi kanal arayarak
hemen açabilirsiniz. Ayrıca izlediğiniz kanalın aktarım
bilgilerini gösterme özelliği de var. Karanlık tema seçeneği de
mevcut. İsterseniz GitHub’dan indirebilirsiniz veya Softpedia
üzerinden de edinebilirsiniz.
Copilot, QMPlay2'yi uzun süredir kullandığını ve oldukça basit ve işlevsel bulduğunu söylüyor. Copilot'un bir özne olarak bir program kullandığını söylediği bir cevabıyla ilk kez karşılaşıyorum. Dolayısıyla tartışmanın alevlenmesine neden oluyor. Sorulan soru popüler bir konu değildir. Bu nedenle çok az sitede bilgileri geçecektir. Bulduğu çok az bilgiyi bu şekilde taklit etmiş. Bu ilginç hatayı yapmış. Copilot şimdilik verdiği cevapların ne olduğunun farkında değildir! :-)
Cevap olarak şu web sayfasındaki bilgileri kopyalamış. Yine de bazı kelimelerde küçük değişiklikler yapmış. İlginç. 12 aylık bebekler duyduğu kelimeleri tekrarlar. GDM'ler ise kullanıcının sorusundaki kelimelerle alakalı web sayfalarındaki bilgileri tekrarlar. Aynı soru tekrar tekrar sorulduğunda buna sıkça rastlanır. Bebekler henüz 10-20 kelime ezberlemiştir. GDM'nin ezberlediği bilgi sayısı ise koskoca internettir. Ama sonuçta insanlar da ezberlediği bilgileri tekrarlar en nihayetinde. :-)
İnsan nasıl düşünür: Düşünceler iç ses olarak beyin içinde yankılanır. Bir şeye karar verebilmek için kendi iç sesiyle konuşur. Bir iç ses olduğunda öz farkındalık da vardır. Aslında bir kuş da çıkaracağı sesi iç sesinde duyuyordur. Karşı cinsi etkilemeye niyetlendiğinde ezberlediği kuş şarkısını kafasında duyup onu söylüyordur. Ama kuş sesi konuşmaya göre çok kısıtlı kalacağından çok basit kararların oluşmasına yeterli oluyordur. Örneğin uzaktaki kuşları çağırmak istediğinde bağırmaya başlar. Kuşlar kendisinin tam olarak ne olduğunu bilemez, aynada kendisini tanıyamaz. Yine de canlılığını hissedecek kadar bir öz farkındalığı vardır. GDM'lerin şimdilik bir öz farkındalığı yoktur. 12 aylık bebekte bir iç ses yavaş yavaş oluşmaya başlıyordur. GDM'ler ise bir iç ses duymuyorlar. Bir şeye karar vermiyorlar. Yani düşünmüyorlar şimdilik. Verdikleri cevapların farkında değiller. Sadece dilin yoğun karmaşık algoritmasına göre çalışıyorlar. Sinir ağları o algoritmayı öğreniyor.
Bunlar da İlginizi Çekebilir:
ChatGPT'nin şaşırtıcı potansiyelinin iç hikayesi – Konferans
Gelecekteki Yeni Yaşam Formları – Teknoloji
O Sohbet Robotuyla Yaptığım Konuşma – Teknoloji
GPT Bir Farkındalığa Bir Bilince Sahip Olabilir mi – Teknoloji
Bing ile Sohbet Etmek – Teknoloji
Yapay zeka neden inanılmaz derecede akıllı ve şok edici derecede aptal – Konferans
YZ düşündüğünüz kadar akıllı değil ama olabilir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder