Fen, Matematik. Galler Üniversitesinde, orijinal kuramlar oluşturma yeteneğine sahip yapay zekâ tabanlı bir sistem, otomatik olarak deney yürütebilen robotik bir sistem ve elde edilen sonuçları değerlendirmek için akıl yürütme yeteneğine sahip bir makinenin birleşmesinden oluşan “bilim robotu” geliştirildi. Araştırmacılar bu çalışmalarını mayada bir gen ekspresyonu modeliyle sundular. Sistem, “gözlemlerini açıklamak için otomatik olarak varsayımlar üretir, bu varsayımları sınamak için deneyler oluşturur, bir laboratuvar robotu kullanarak deneyleri yürütür, veriyle tutarsız varsayımları yanlışlamak için sonuçları yorumlar, sonra da bu döngüyü yineler.” Sistem, kendi deneyimlerinden öğrenip, kendi performansını geliştirme yeteneğine sahiptir. Bilim robotlarının tasarımını yaptığı deneyler, bilim insanlarının tasarladıkları deneylerden üç kez daha ucuzdu. Bu makinenin bir grup bilim insanıyla kıyaslanmasıyla uygulanan testin sonucunda, makinenin yaptığı buluşların insanlarınkine benzer olduğu görüldü.
Makineye yenik düşen bilim insanlarından biri de Galler Üniversitesi Biyoloji Bölümünden Mike Young'dı. Young bunu, “Robot beni yendi, ama yalnız bir noktada yanlış tuşa bastığım için yenebildi,” diye açıklıyor.
Cebirde uzun zamandır süregelen bir tahmin, en sonunda, Argonne Ulusal Laboratuvarının bir yapay zekâ sistemi tarafından kanıtlandı. İnsan matematikçiler ortaya konan kanıtı “yaratıcı” olarak nitelediler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder