1 Temmuz 2014 Salı

Belgeselden: Biyonik Göz

Retina gelen görüntüyü kodlar. Beynin anladığı görme diline çevirir. Gözün arkasındaki sinirlerle beyne ulaştırır. Görme sağlanmış olur. Şimdi, yeni bir protez geliştirildi. Öncelikle retinanın görüntüyü nasıl kodladığı çözüldü. Kameranın çektiği görüntüler beynin anlayacağı görme diline kodlanıyor. Her zamanki elektrik sinyalleri oluşturuluyor. Gözün arkasındaki sinirlere gönderiyor. Retina atlanıyor. Beyin gelen elektrik sinyallerini tanıyor. Kameranın çektiği görüntüleri gerçekten görüyor!

Bu neden bu kadar heyecan verici! Göz çok karmaşık bir organdır. Yani baktığı görüntüyü nasıl kodladığını çözmek çok zordur. Şimdi, taklit edilebildiğini görüyoruz. Bu, beyinle doğrudan bağlantı kurabilen makinelerin mümkün olduğunu kanıtlar, işe yarar şekilde. Daha önceki yazılarımda beyne yapay uzuvların takılabileceğinden bahsetmiştim. İşte, beyinle gayet iyi iletişim kurabilen göz geliştirildi bile. Beyin kendi dilini konuşan aygıtı, kendi uzvu gibi hisseder. Bir kamera beyne bağlanabiliyorsa yapay kaslar daha rahat bağlanabilir. Kişi doğal uzuvlarını hareket ettirir gibi, yapay uzuvlarını hareket ettirebilir. Dokunma, işitme duyusu da taklit edilebilir. Örneğin bir protez, dokunduğu nesneyi, beynin anlayabileceği elektrik sinyalleri koduna çevirebilir. Bağlandığı sinirlerle beyne ulaştırır. Beyin kodu tanır. Nesneyi hisseder.

Üstelik görüntü kodlayıcı gözlükle beyin arasındaki bağlantı kablosuz sağlanmış. Göze optogenetik moleküller enjekte ediliyor. Moleküller gözlükle ışık yoluyla bağlantı kuruyor. Sinyalleri alıyorlar. Bağlandıkları sinirlere ulaştırıyorlar. Ameliyata gerek kalmıyormuş. Bu arada; Optogenetik, genleriyle oynanmış hücrelerin, ışık ile davranışlarının kontrol edilmesini içerir. Biyoteknolojiyle, genelde sinir hücrelerinin genleriyle oynanarak ışıkla kontrol edilir hale getirilir. Yakın gelecekte parkinson, epilepsi, kalpte ritim bozuklukları gibi birçok sinirsel hastalığın tedavisinde, başarılı bir şekilde uygulanabileceği tahmin ediliyor. Optogenetik ile ilgili daha çok ayrıntı için bu konferans izlenebilir.

Beyinle doğrudan bağlantı kurabilen makinelerin 5-10 yıldan önce hazır olamayacağını düşünürdüm. Ama şimdiden bakanlık yönetmeliği ve gerekli güvenlik yazışmalarının hazırlandığını görüyoruz. 2-3 yıl içinde hastalarda denenecekmiş.

Kameranın görüntüsü oldukça başarılı kodlanabiliyor. Üstelik bu teknolojiyle kızılötesi görüş bile sağlanabilir. Yine de gelecekte görüntünün tamamının kodlanabilmesi mümkün olabilir mi acaba! Ya da daha genel bir soru; beynin tüm iletişim kodu çözülebilir mi acaba!


Belgeselden: Biyonik Göz paylaşan: okanozcelik

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder