22 Ocak 2019 Salı

Kablosuz Elektrik

“...İlk denemesinde, vericideki güç jeneratörünü yaktı. Fakat tamir ederek 26 mil uzağa, gücü telsiz ile iletebilinceye dek deneylerine devam etti. O uzaklıkta, toplam 10 kW'lık 200 tane akkor ampulü yakmayı başardı. Daha sonra, kendi patentleriyle meşhur olan Fritz Lowenstein, Nikola Tesla'nın yardımcısı iken bu gösterişli başarıya şahit oldu.

1899'da alternatif akım patentleri için Westinghouse'dan aldığı paranın sonunu harcadı. Albay John Jacob Astor, onu mali yönden kurtarmaya geldi ve Colorado Springs'deki denemeleri için 30.000 dolar destek verdi. Sonra bu para da bitti ve Nikola Tesla, New York'a geri döndü.[10]

J.P. Morgan, gösterişli başarıları ve şahsiyeti dolayısıyla, Nikola Tesla'nını hayranı olmuştu. Nikola Tesla, kısa zamanda J.P. Morgan'ın sürekli misafiri oldu. Kusursuz giyinişli, birkaç dilde yaptığı kültürlü konuşması ve medeni davranışıyla gösterişli centilmen Nikola Tesla, New York sosyetesinin gözdesi oldu.
...
Tesla'nın en önemli projesi Kablosuz Enerji İletişimi idi. 20 adet ampulü kablo olmadan 25 mil uzaktan yakabildiği kayıtlara geçmiştir.[16]

Nikola Tesla, ilk defa elektriğin bir kaynaktan çevreye yayılarak kablosuz ve çok yüksek miktarlarda iletimi söylemiştir. Kağıt üstünde bunu ispatlayan Nikola Tesla daha sonra yaptığı deneylerle de bunu göstermiştir. Kendisinin elinde kablosuz yanan bir ampül tutan fotoğrafı bulunmaktadır. Bu projenin patentini aldıktan sonra Nikola Tesla'nın en büyük destekçisi J.P. Morgan bu kablosuz enerji iletimi ile şirketin ekonomisinin batacağını anlamış ve finansman desteğini kesmiştir. Eğer destek o gün kesilmeseydi, günümüzde insanlar elektriği ücretsiz bir şekilde kablosuz olarak kullanabilecekti.”

Nikola Tesla - Vikipedi

Bunlar başka yerde yazsa önemsenmeyebilirdi. Ama bir kullanıcı Vikipedi'de Nikola Tesla konusuna yazdığından burada değerlendirme yapılabilir.

Nikola Tesla elektriği yüksek frekanslı radyo dalgalarıyla iletmeyi öneriyordu. Teorik olarak düşünelim. Bir insan evine gelen elektriği radyo dalgalarına dönüştüren bir aygıt takmış olsun. Evinde kullandığı aygıtların elektrik giriş yerlerini de gelen radyo dalgalarını tekrar elektriğe dönüştüren eklentiler taktırmış olsun. Evinde kablosuz elektriği sağlamıştır. Kablo karmaşası artık yoktur. Bu insan gelecek ay bir sürprizle karşılaşır. Gelen elektrik faturası her zamankinin çok üstündedir. Kablosuz elektrik, bu insana artık eskisi kadar çekici gelmeyecektir. Elektrik, radyo dalgalarıyla her tarafa yayılmıştır. Oysa aygıtlar belirli yerlerdedir. Elektriğin çoğu havaya gitmiştir. Yani elektriği radyo dalgalarıyla yaymak çok verimsizdir. Bu sistem gerçekten kullanılacak olsaydı, oluşan israfı karşılamaya hangi santral yetecekti. :-)

Nikola Tesla'yı ünlü yapan alternatif akım üzerine olan buluşlarıdır. J.P. Morgan kablosuz elektrik yöntemini istemedi. Kablo üreticileri, elektrik şirketleri kablosuz elektriği engelledi. Böyle komplo teorileri vardır. En baskın elektrik şirketi Thomas Edison'un şirketiydi, General Electric. Alternatif akımı kötülemek için çok uğraştı. Yüksek voltajın insana değerse hemen öldüreceğini göstermeye çalıştı. Alternatif akımla hayvan öldürdü. Bir hükümlünün alternatif akımla idam edilmesini sağladı. Ama olmadı. Alternatif akımın yayılmasını önleyemedi. Sonunda o da alternatif akım kullanmaya başladı. Bunun için Westinghouse'a lisans ödedi. Neden? Alternatif akımla elektriği uzak yerlere iletmek gerçekten daha verimliydi. Görmezden gelinemezdi. Kimse alternatif akımın yayılmasını engelleyemezdi. Peki, kablosuz elektrikte, Nikola Tesla'nın atlamış olduğu nokta nedir? Verimdir. Nikola Tesla alternatif akımda verim sağlamıştır. Bu sayede iyi para kazanmıştır. Ama kablosuz elektriğin hazır olduğunu düşünerek, bu verimin tam tersini savunur olması ilginçtir. :-) Evet, kablosuz elektrik aktarımı gerçekten güzel bir gösteri oluyordu. Ama aslında normal kullanım için kullanışlı değildi. Elektrik israf oluyordu. Verimin %75 civarı olduğunu gösterebilseydi, şirketlerin Nikola Tesla'yla anlaşma yapmak için nasıl yarıştığı görünürdü.

Nikola Tesla, Tesla Bobini deneylerinde yüksek frekanslı radyo dalgaları kullanmıştır. Bazı insanlar cep telefonlarının yaydığı yüksek frekanslı radyo dalgalarından bile endişeleniyor. Kablosuz elektrik için kullanılacak yüksek frekanslı radyo dalgaları bu insanları korkutmayacak mıdır. :-)

Notebooklar aslında kablosuz değildir. Çünkü birkaç saat içinde priz aramak zorunda kalınacaktır. :-) Mesela Intel kablosuz elektriği geliştirmek için uğraşmaktadır. Radyo dalgalarından daha verimli olan elektromanyetik alan ve rezonanstan faydalanıyor. Şimdilik mesafeler düşük ama verimi %75'e çıkarmayı başarmış görünüyor. Yakın gelecekte kullanışlı bir kablosuz elektrik geliştirilebilir. Görüldüğü gibi, bir teknoloji umut verebiliyorsa engellemek zaten mümkün olmuyor. Peki elektrik gerçekten ücretsiz sağlanabilseydi ne olurdu. İnsanlar nasılsa bedava diye elektriği daha rahat israf ederdi. Muhtemelen üretilen elektrik yine yetmezdi. Ayrıca hiç kimse ödeme yapmayacağına göre, santrallerin masrafının nasıl karşılanacağı merak konusu. :-)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder