“Aslına bakacak olursanız, bilim
insanları ile bilim düşmanları arasında günümüzdeki en büyük
zıtlık, GDO'lar konusundadır. ABD'deki bilim insanlarının %88'i
GDO'nun sağlıklı olduğunu düşünürken, ABD halkının sadece
%37'si buna katılmaktadır.”
“GDO'yu reddetmemizle ilgili
nedenlerden birisi, içgüdüsel olarak sahip olduğumuz iğrenme
dürtüsüdür. Genetik modifikasyonu, yiyeceğin "kirlenmesi"
olarak görürüz. Dolayısıyla, içgüdüsel olarak, o yiyeceğin
zararsız olmayabileceğini düşünürüz. Ayrıca insanların
"temelcilik" (esensiyalizm) felsefesine bir yatkınlığı
da vardır: yani bir şey "iki şeyden bir tanesi olmak
zorundadır" düşüncesi... İnsanlar, eğer ki bir domatese
balık geni dahil edecek olursak, domatesin "domates" olma
özelliğini temelden değiştirmiş olduğumuzu düşünürler.
İçgüdüsel düşünmenin bir diğer biçimi, genetik müdahalenin
"Tanrıcılık oynamak" ya da "doğallığı bozmak"
olduğu düşüncesidir.”
“Atlanan nokta, "doğal"
olan bitkilerin genetik teknolojilerin geliştirilmesinden çok önce
bile, insan tarihi boyunca sürekli olarak "doğallıklarının
değiştirilmiş ve bozulmuş" olduğu gerçeğidir.”
“Ayrıca, haşere öldürücü ilaç
dirençli zirai ürünler, bu teknolojinin sadece tek bir dalıdır.
Diğer çok sayıda alan, zirai ürünlerden elde ettiğimiz besin
değerlerini katlayarak arttırmakta ve diğer ziraat uygulamalarını
da geliştirmektedir."
“Ne yazık ki halkın GDO'ya karşı
tavrının değiştiğini gösteren çok az sayıda veri var: örneğin
büyük Meksika mutfağı zinciri Chipotle yakın bir geçmişte
menülerinden GDO'lu içerikleri kaldıracağını ilan ettiğinde,
bazı medya kaynakları bu kararın anlamsız olduğunu ve bilimle
örtüşmediğini gazete ve sitelerinin köşelerine taşımışlardı.”
(Halkın çoğunluğunun hoşuna
gidecek şekilde yazmak yerine sadece gerçekleri yazan medyanın da
var olması avantajdır. Ayrıca bunu sürdürmek büyük cesarettir, çünkü tirajları düşebilir.)
“Fakat yeni yükselen ve bilim
düşmanlığı açısından çorak olan alanlar, toplumsal korkuları
tetikleyen, bilimsel verilere dayanmadan yorumlar geliştiren
kitaplar, CD'ler, filmler, vb. ekonomik getirisi olan ürünler için
çok kullanışlı alanlar.”
(Biyoteknoloji şirketlerini çıkarcı
şeytanlar olarak niteleyenlerin de epey çıkarı var görünüyor.
:-) )
Makalenin Tamamı:
GDO-Karşıtlığının Psikolojisi: Neden Bu Kadar İnsan GDO'ya Karşı? - Evrim Ağacı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder