Beynin bilgisayara haritalanmaya çalışıldığından önceki yazımda bahsetmiştim. Böylece bilinç bilgisayarda simüle edilebilecek. Amaç bilgisayardaki beyin üzerinde deneyler yapmak. Beyni daha iyi anlamak.
Bilgisayarda bilinç oluştuğunda beklenmedik hukuksal durumlarla da karşılaşılabilir. Sonuçta bizi en çok insan yapan bedenimiz değil zihnimizdir. Bilgisayardaki zihin insan kadar zeki, belki daha zeki olduğunu kanıtlayabilir. :-) Bu yüzden onu da insan saymak gerekebilir. Böylece proje de yatabilir. Çünkü insan üzerinde deney yapılamıyor. Yargı bilgisayardaki zihin üzerinde de deney yapılamayacağına hükmedebilir. Bu bilince insan hakları tanınması üzerinde fırtınalar kopabilir. Tabii bilgisayardaki zihin gönüllü kobay olduğunu açıklarsa işler kolaylaşabilir. :-)
Bilgisayardaki zihin aktif hale getirilmeden önce ne düşüneceği aşılanabilir mi! Beyne gönüllü kobay olacağı düşüncesi benimsetilebilir mi. Sinir ağları, bu düşünceyi kabullenmek üzere yeniden şekillendirilebilir mi. Ama bir düşünceyi etkileyen çok fazla sinir ağı olacaktır. Kafamızdaki düşünceler, bir sürü başka düşüncemizle etkileşim halindedir. Yani farklı sinir ağlarıyla etkileşir. “Ben gönüllü kobay olmak istiyorum.” gibi kesin bir düşüncenin oluşturulmasını sağlayacak belirli bir sinir ağı yoktur. Dolayısıyla özel bir düşünceyi beyne aşılamak mümkün olmayabilir. Sinir ağları bulanık çalışır. Bir düşünce aşılansa bile, bir zaman sonra beyin fikrini değiştirebilir. Artık kobay olmak istemediğine karar verebilir. :-)
Bilgisayarda zihin oluşturmanın sonuna yaklaşıldığında bazı korkular da yeniden depreşebilir. “Dijital frankeştayn oluşturuluyor.” korkusu moda olabilir. :-)
Bu eğlenceli beyin fırtınasını burada kesip ilgili haberi veriyorum.
Beynin bilgisayarda simüle edilebilmesi, bizim beyinlerimizin de böyle bir bilgisayara taşınabileceğinin bir göstergesi olduğunu önceki yazımda yazmıştım.
Google da sayısal beyinle ilgilenmeye başlamış: “Rus milyarder Dimitri Itskov’un gerçeğe dönüştürmek için 100 bilim insanından oluşan bir araştırma ekibi kurduğu ‘dijital ölümsüzlük’, Google tarafından da destek gördü.”
“Itskov ve onunla aynı fikirleri paylaşan insanlar, ‘tekilliği' dijital ölümsüzlük olarak ifade ediyor. Bu kavram kapsamında, insanlar onlarca yıl sonra zihinlerini bilgisayara aktarabilecek ve ‘biyolojik vücutlarından dijital ortama geçiş yapacaklar.’
Itskov, ölümsüzlüğü kovaladığı ‘Avatar’ projesinde başarılı olması halinde, dünyanın en zengin 1226 insanına ‘ölümsüzlük satmayı’ teklif edeceğini söylemişti.”
Haberin Tamamı: Google: Dijital ölümsüzlük 2045’te
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder